Merhabalar bugün sizlere "Patates" hakkında bilgi vereceğim...
Patates nedir?;
Patates yer altında yumru kısmı yenilebilen bir besin maddesidir. Ayrıca patates bitkisinin yapraklarından da farklı yiyecekler sağlanmaktadır. Patatesin soyu patlıcangiller familyasından gelmektedir. Nişasta bakımından zengin olduğundan önemli bir besin maddesidir.
Patatesin ana vatanı neresidir?;
Patatesin ana vatanı Güney Amerika'dır.
Avrupa'ya gelişi;
Patatesi Avrupa'ya ilk kez İspanyalı Pedro Cieza de León getirmiştir.
Patatesin ekimi 1540'larda Fransa'da başladı. Patatesi 1590'da ilk olarak botanik literatürüne geçiren İsviçreli botanist Gaspard Bauhin'dir.
Patatesin Türkiye'ye gelişi;
Patatesin Osmanlı mutfağına gelişi ise 1850'li yıllara denk düşer. bu tarihte henüz osmanlı topraklarında ekimi yapılmaya başlanmayan patates, Avrupa'dan ithal edilmekte ve İstanbul'daki pazarlarda satılmaktadır. Osmanlı'da patates ilk defa 1876 yılında Sakarya ovasında ekilmeye başlanır. patatesin Türkler tarafından da ekilmeye başlamasına öncülük eden isim ise dönemin Hüdâvendigar vilayeti valisi Ahmet Vefik Paşa'dır.
Patatesle yapılan bazı yemekler; Öncelikle hepimizin bayıldığı Patates kızartması, Patatesli köfte, Patatesli lazanya böreği ,Etli patates dolması, Patates graten bunlardan birkaçıdır.
Patatesin faydaları;
- Cilt sağlığına iyi gelir.
- Özellikle yüz bölgesindeki kırışıkların giderilmesi ve siyah leke sorunun çözülmesinde patates önemli bir görev görür. Bunun için patatesin duruma göre soyulmuş, duruma göre ise rendelenmiş bir biçimde cilde uygulanması gerekmektedir.
- Güneş yanıkları tedavisinde etkili olur. Güneş yanığı olan bölgeye 10 dakika süresince uygulanan patates, o bölgenin daha hızlı bir şekilde yenilenmesini sağlar.
- Cildi ölü hücrelerden arındırarak canlılık katar.
- Sindiriminden sonra uzun süre tokluk hissi veren patates, bu yönüyle kilo verilmesinde yardımcı rol oynar.
- İçerdiği yoğun vitamin ve mineraller ile yüksek miktarda enerji verir.
- Bağırsak sağlığını koruyarak, kabızlık ve şişkinlik gibi problemlere iyi gelir.
- Hücre sağlığına iyi gelen vitamin ve mineraller barındırdığından dolayı strese karşı yarar sağlar.
- Eğer vücudunuz patatine karşı duyarlı ise, ham patates size pek iyi gelmez ve alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
- Kızartılmış patatesler, insan sağlığı açısından birçok tehlike taşımaktadır. İlk olarak sindirimi oldukça zordur ve hazımsızlığa sebep olabilir. Ayrıca aşırı tüketimi damar sertliği ve bazı iltihaplı hastalıklara sebep olabilir. Dişleri de yıpratarak zarar verir.
- Yüksek kalorili olması sebebiyle diyet yapanlara sıklıkla tüketmeleri tavsiye edilmez
Bu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilAY ÇOK KOMİİİK YAA
YanıtlaSilteşekkürler biraz komik yapmaya çalıştım zaten:)
YanıtlaSil