Merhabalar bugün sizlere ülkece çok sevdiğimiz sofrada olmazsa olmaz "Yoğurt" hakkındaki bilgileri derledim...
Yoğurt; Yoğurt besin değeri yüksek mayalanma sonucu elde edilen fermente bir süt ürünüdür. Pek çok ülkede meyve ve şekerlerle karıştırılıp tatlı olarak tüketilse de Türk mutfağında kullanım alanı çok geniştir.
Yoğurdun Tarihçesi; İlk olarak nasıl yapıldığı bilinmese de a Kaşgarlı Mahmut tarafından 10 asırda yazılan Divanü Lügâti’t-Türk ve Yusuf Has Hâcip tarafından yazılan Kutadgu Bilig adlı eserlerde “yoğurt” kelimesine bugünkü anlamda rastlanılmaktadır.16. asırda Fransa Kralı 1. Fransuva ateşli bir ishal hastalığına yakalanır. Fransuva'ya Türkler tarafından yoğurt yemesi önerilir. Bunun sayesinde yoğurdun dünyada üretimi artmaya başlar. O tarihde yoğurt Fransa'da ilaç olarak tanınmaya başlar. Yoğurdun esas yayılması ve geniş çapta Türk sınırlarını aşması 20. yüzyılın başlarına rastlar. Asya ve Afrika’da yoğurdun yayılışınınTürkler vasıtasıyla olduğu söylenebilir.
İÇİNDEKİ VİTAMİNLER;
A Vitamini-0.01 mg
B1 Vitamini-0.02 mg
B2 Vitamini-0.15 mg
B3 Vitamini-1.2 mg
B5 Vitamini-0.3 mg
B6 Vitamini-0.05
C Vitamini-0.06 mg
Yorumlar
Yorum Gönder